Началникът на частната армия Вагнер Евгений Пригожин отново нападна военното ръководство

...
Началникът на частната армия Вагнер Евгений Пригожин отново нападна военното ръководство
Коментари Харесай

Путин ли е дядото, за когото говори Пригожин?

Началникът на частната войска " Вагнер "  Евгений Пригожин още веднъж атакува военното управление на Русия. С последното си видеообръщение обаче той си навлече неприятности и бе заставен да дава пояснения. В него Пригожин отправя обвиняване към войските на съветското министерство на защитата. По думите му един от отрядите е напуснал позициите си на фронта. Всички бойци били избягяли и по този начин оголили фронта по дължина от към 2 километра.

Упреци към Шойгу и Герасимов

Последните изказвания на Пригожин умерено могат да му обезпечат наказателно гонене по новия член в съветското законодателство - възбрана за дискредитиране на въоръжените сили, написа немската обществено-правна медия АРД. Това обаче надали ще се случи, тъй като 61-годишният Пригожин се счита за един от доверените хора на Путин. И явно това му разрешава безнаказано да упреква съветското военно управление в непросветеност - той постоянно подлага на критика министъра на защитата Сергей Шойгу и върховния главнокомандващ Валери Герасимов.

Преди седмица Пригожин направи следващото си видеообръщение, застанал пред трупове на починали бойци от " Вагнер ", напомня АРД. " Слушайте ме деликатно - 70% от боеприпасите ни са изчерпани. Герасимов, Шойгу, пратете муниции! ", настояваше тогава началникът на наемническите сили. По думите на Пригожин частната войска " Вагнер " е дала прекалено много ненужни жертви. Не е ясно обаче какъв брой тъкмо са починалите наемници.

Атака против Путин?

Пригожин даже сложи ултиматум: бойците на " Вагнер "  ще се изтеглят от Бахмут на 10 май. Тази опасност беше оттеглена, откакто от министерството на защитата дадоха обещание да му дават желаните боеприпаси. Пригожин обаче отново не беше удовлетворен. В ново видео той наподобява подлага на критика не кого да е, а съветския президент Путин.

" Вместо да употребяваме снаряди, с цел да убиваме врага и да спасяваме животите на нашите бойци, нас ни убиват и доволният дядо си мисли, че се справя добре. Ако се окаже, че това в действителност е по този начин, то Господ да ни е на помощ ", продължава Пригожин. " Какво да прави страната, децата, внуците ни? И по какъв начин да спечелим тази война, ако случайно се окаже - единствено допускам - че този дядо е безспорен гъз? "

Кой е дядото?

Цял ден измина в спекулации и значително въпроси. Въпреки че бруталният водач на " Вагнер "  явно е доста потребен на фронта в Украйна, тази персонална офанзива, която може да съставлява и демонстрация на личните му политически упоритости, би била прекомерно дръзка, разяснява АРД. 

По-късно Пригожин отхвърли да е имал поради Владимир Путин. " Споменах дядото, когато говорех за мунициите, които стоят по складовете вместо да ни ги дадат "  каза той. " Кой е дядото ли? Може би Мизинцев, който беше уволнен, тъй като ни изпращаше снаряди, но вече не може да го прави. Или пък Герасимов, който трябваше да ни прати муниции, които обаче ние по този начин и не получихме. "

Генерал-полковник Михаил Мизинцев беше уволнен от позицията си на заместник-министър на защитата през април. Твърди се, че незабавно по-късно той е бил нает от Пригожин за заместник-командир на " Вагнер ", написа АРД. И прибавя на финала, че доста по-важни от " въпроса за дядото " били следните вести: Великобритания е решила публично да включи неговия " Вагнер "  в листата си с терористични организации, а Франция упорства и Европейският съюз да направи същото.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

" Изглежда напълно същинско ": съветската машина за подправени вести

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР